Katka
Novotná

Existuje “správné” uspávání a usínání?

Když máte první miminko, často se najdou ti, kteří vám rádi poskytnou dobré rady. Často to dopadá tak, že rodič je ještě více znejištěn a ve snaze vyhovět všem je více ve stresu než v pohodě. Jeho nepohoda se přenáší na dítě... a už to jede.

Vaše otázka:

„Narazila jsem na váš web úplnou náhodou při hledání odpovedi na můj “problém”. Máme naše první mimi, za pár dní mu budou 4 měsíce. Je to zdravé, veselé, aktivní mimčo. Trošku však bojujeme se spánkem.

Již od začátku usínal na prsu, i když jsem se ho snažila držet vzhůru. Tak jsem to nechala být. Nyní přes den usne v kočáře, když s ním jdu ven, někdy v autě v autosedačce. Doma se mi ho někdy povede uspat přes den v hojdavaku, občas u toho ze začátku hysterčí, ale pak se uklidní (nebo na pár minut zafunguje dudlík, který jinak nechce). Takže přes den spí dobře, docela se nám to ustáluje.

Ale ten můj “problém” je večer. Píšu v uvozovkách, protože vlastně nevím, jak k tomu mám přistupovat. Z každé strany se na mě valí informace, že dítě má usínat samo, jaké rituály a hodiny dodržovat atd. Prcek se vzbudí kolem 17 a až do 22-23:00 je vzhůru. Koupu ho mezi 19:00 a 20:00, pak se namažeme a snažím se s ním být v klidu v ložnici u tlumeného světla, no on si po koupeli strašně moc dobije baterky. Po pyžamku ho mám ještě na posteli a snažím se ho nějak v klidu zabavit. Problém vidím v tom, že ho nedokážu uspat jinak než na prsu. V postýlce vydrží je chvilku, a když už je unavený tak začne brečet a to čím dál tím víc. Tak si ho vezmu do postele, dám na prso a je klid. Neusne ani vedle mě v posteli jen tak, pouze na prsu. Zkoušela jsem hladit, utěšovat, ale nijak to nepomáhá.

Noci máme kvůli bříšku teď trošku krušné, tak jsme každé cca 2-3h vzhůru, a zas usne jedině na prsu. Takže se během noci moc vydatně nevyspí, ale třeba vstává až v 8-9:00 a vždy s úsměvem :)

Všichni mi říkají, jak by už měl spát a usínat sám, a že by měl spát už v 19 nebo 20;00 a já nevím, jak se k tomu postavit. Chtěla bych, aby se hlavně prcek pořádně vyspal, a aby jednou dokázal usínat i sám v postýlce, ale nevím, zda nedělám něco úplně špatně… Manžel s námi teď vůbec nespí (otevřeli jsme novou pekárnu a vstává brzy) a ani večery spolu netrávíme, jelikož jsem každý večer zalezlá s prckem a většinou spolu i usneme. Postýlku jsem už zkoušela i různě modifikovat, tvrdší, měkčí, kolotoč, světýlka, hudba, i bez, ale změna žádná. Ráda bych ho naučila usínat i bez prsu, zatím mi to samozřejmě takhle nevadí, ale později z toho “prý” může být problém. Já nepotřebuji ani aby usínal již v 19:00h, nepotřebuji ho nutit do nějakých rituálů, ale prý je to pro ty miminka to nejlepší, tak se snažím… Ale nechci zanedbat něco a pak za rok řešit špatné návyky, které jsem třeba nevědomky způsobila.“

Moje odpověď …

Věřte sobě, věřte svému dítěti, neexistuje „správný“ návod na uspávání a usínání

 Musím říci, že téma uspávání vede snad všechny žebříčky u nás v poradně. Denně desítky dotazů. Dělám tuhle práci 10 let a nikdy se mi nepodařilo odeslat univerzální odpověď. Nikdy. Takže můj názor je, že neexistuje „správný“ návod na uspávání a usínání. Pouze jeden jediný a to je ten který respektuje potřeby matky, dítěte, rodiny. A to je se velmi různí.

Nejčastější problém bývá v tom, že se snažíme vyhovět všem okolo, jsme z toho pak vyřízené, unavené a hlavně zmatené a nejisté. Dítě reaguje na naše nastavení (naladění, pocity) a ono cítí, že se něco děje, ale pochopitelně neví co. Tak začne být plačtivé a tím se rozjede neuvěřitelný kolotoč všechno a rádci se přidají…a k ničemu to nepomůže.

Držte se sebe, toho co vám vyhovuje a potřeb svého syna. Pokud je syn zdravé, veselé a aktivní mimčo – je to super a užívejte si to. Nemusíte nic speciálního studovat. Je fajn vědět že:

  • rytmus spánku se u kojence vyvíjí postupně, proto se také spánek dítěte v prvních týdnech života velmi liší od spánku dospělých. Dospělí si svou potřebnou dobu spánku „vyberou“ najednou, většinou v noci, přičemž dochází ke střídání hlubokého spánku s neklidným spánkem (doprovázeným sny). Novorozenec má spánek rozdělen do více etap, které jsou podmíněny jejich pocity hladu a asi 60 % jeho spánku tvoří neklidný spánek, takže se častěji než dospělí dostávají do stavu bdění nebo úplného probuzení. Takže pokud se syn budí v noci je to normální vývoj spojený s jeho rozvojem.
  • prso, nebo chcete-li bradavka není jen pro jídlo, ale především je to kontakt dítěte s matkou, a u dětí zařizuje pocit bezpečí. Takže pokud syn usíná u prsa – je to naprosto v pohodě a opět přirozené. On se tak cítí v bezpečí a to je dobře. Nebojte, časem se potřeby dětí proměňují a časem bude usínat sám, ale zatím je to šušínek.
  • nošením, mazlením, hojdáním, společným spaní, když zapláče pochováním nikdy nic nezkazíte, nejde tyto potřeby přesytit a nedochází z tohoto důvodu k rozmazlení dítěte. To dochází tím, že dětem nenastavujeme hranice (ale to se týká dětí po roce).

Držte se toho, co vyhovuje vám a vašemu synovi a manželovi. Kdybyste chtěla něco dalšího probrat, ujasnit si své potřeby (to je jiná pohádka) tak není problém si domluvit online konzultaci (osobní aktuálně není možná) a můžeme vše v klidu probrat. A když ne teď, třeba za nějaký čas. Tyto konzultace jsou pak hrazené. Cena za sezení je 1300,- Kč. Opatrujte se a nedejte se zviklat zaručenými univerzálními radami – neexistují – existují jen individuální potřeby a osobnosti. Hodně krásných chvil s miminkem. Srdečně, Katka

Berte prosím na vědomí, že všechny naše odpovědi jsou individuální, neexistuje univerzální rada na jakékoliv téma spojené s rodičovstvím a výchovou dětí. I drobné rozdíly ve vašem dotazu mohou hrát klíčovou roli a moje doporučení bude jiné - bude určené právě Vám.

Další příspěvky blogu

Podívejte se i na další příspěvky z našeho blogu