Katka
Novotná

Musí děti na Vánoce k otci?

Pokud otec během roku nejeví o děti zájem, bývá těžké se rozhodnout, jestli ho mají navštívit alespoň na Vánoce. A jak to udělat s návštěvou prarodičů? Tady je jeden vás předvánoční příběh a naše rada.

Vaše otázka:

„Dobrý den, mám na Vás dotaz. Mám dva malé syny (jeden z nich má poruchu autistického spektra a mentální retardaci). Jejich otec je už rok neviděl, nejeví o ně žádný zájem, nekupuje dárky a podobně. Jsme rozvedení, děti mám v péči já s tím, že si děti bude brát alespoň jeden víkend v měsíci k němu, což ale nedělá, hlavně protože mu mladší syn jak řekl – „překáží“. Blíží se Vánoce a já se myslím, že jeho matka bude chtít děti vidět – má otázka tedy zní: Musím mu děti dát, když se celý rok neozve ani zda jsou zdraví a jen na základě toho, že si to přeje babička, si je na Vánoce bude vyžadovat? Moc Vám děkuji za pomoc.“

Moje odpověď …

Dobrý den Andreo, děkujeme za důvěru se kterou se obracíte na Akademii rodičovství.

Z vašich řádků mám pocit, že se zlobíte nebo zažíváte pocity lítosti? Zlobíte se na otce, že na své děti kašle? Možná je vám to líto. Ne tak za vás, ale za kluky.

Na druhou stranu si říkám, že je fajn, že o kluky má zájem babička – možná by vnuky chtěla vídat častěji ne jen na Vánoce. Možná i vám by to pomohlo v péči o ně a trochu si odpočinout.

To že jste rozvedení neznamená, že nemůžete mít hezké vztahy s tchýní a tchánem.

Přemýšlím o tom, co píšete a přijde mi, že děti nejsou věc, kterou někomu dáváte nebo si ji necháváte. Otázka je jaký model chcete nabízet svým synům k jakým hodnotám je chcete vychovávat. Jestli máte zájem umožnit jim rozhodnout se sami jaký budou mít s tátou vztah.

Možná otec nesplňuje vaše očekávání, jak by se měl otec synů chovat (možná to nebyl pro vás ideální partner), ale i přesto pro kluky je to táta a oni se na tátu dívají trochu jinou optikou. Možná si ho idealizují – ale to přece vůbec nevadí, že nevidí to co vy. Že mají jiná očekávání na tátu. Že budou rádi jen za občasný kontakt.

Samozřejmě pokud syn potřebuje určité stereotypy, opatření pro své bezpečí vzhledem k poruše autistického spektra a mentální retardaci (nevím jakého stupně), je třeba jeho potřeby respektovat. To už mi ale připadá jako jiná otázka, kterou tady teď neřešíme.

Chápu, že to není snadné, ale váš vztah s otcem je úplně jiný, než vztah vašich synů s otcem. Váš pohled není stejný jako pohled vašich synů. To co vás může zlobit je může těšit a dávat jim radost. Zkuste se na to podívat i z této perspektivy a pak zvolit, jak se rozhodnete.

Opatrujte se, ať máte kolem sebe hodně dobrých lidí, kteří vás vždy v těžkých a náročných chvílích podpoří – rodina, přátelé jakákoliv komunita. Není nad to, nebýt na péči sama.

Vše dobré, především hodně zdraví, krásné vánoční svátky. Srdečně, Katka

Berte prosím na vědomí, že všechny naše odpovědi jsou individuální, neexistuje univerzální rada na jakékoliv téma spojené s rodičovstvím a výchovou dětí. I drobné rozdíly ve vašem dotazu mohou hrát klíčovou roli a moje doporučení bude jiné - bude určené právě Vám.

Další příspěvky blogu

Podívejte se i na další příspěvky z našeho blogu